Het leven begint bij 40!

RELAXT

Men zegt wel eens: het leven begint bij 40. Als inmiddels ervaren 40-plusser, kan ik dat be-amen: ik heb me nog nooit zo lekker gevoeld als het afgelopen jaar! Met het toenemen van de jaren lijk ik steeds meer in balans te komen.  

BEZINNING

Maar……. wellicht als gevolg van die relaxtere levenshouding is het ook de hoogste tijd voor bezinning! Wat wil ik nu precies met de rest van m’n leven? Wanneer ga ik eindelijk die HBO-opleiding doen? Zal ik maar weer ‘ns een lijnpoging ondernemen, of accepteer ik mezelf zoals ik ben? Hoe kan ik ervoor zorgen dat m’n partner en ik meer tijd voor elkaar krijgen en nieuwe energie in onze relatie pompen? Hoe ga ik om met allerlei verleidingen? Deze en nog heel veel andere vragen blijven maar in m’n hoofd rondzingen. Op de een of andere manier is het voor mij HET moment om belangrijke keuzes te maken! Voor m’n gevoel sta ik echt aan het begin van de rest van m’n leven!

KIPFILET MET SPATADEREN

Vooruit, één kritische noot: lichamelijk gezien vind ik het ouder worden absoluut geen pretje! De beruchte kipfiletjes onder de arm, rimpels in het (nog altijd in het oog springende) décolleté, ontsierende spataderen (op m’n eens zo mooie benen) en krakende gewrichten, je treft het allemaal in meer of mindere mate bij mij aan! M’n dochter had overigens 5 jaar geleden (ze was toen 4, dus ik heb het haar maar vergeven…) al haar twijfels over mama’s uiterlijk. Toen ik een keer ondersteboven boven haar hoofd hing, sprak ze de legendarische woorden: ‘mama, wat ben je lelijk van dichtbij’! Dezelfde dochter drukt me tegenwoordig nogal eens spontaan op het hart dat ze me absoluut niet dik vindt. Ook bij haar komt de wijsheid blijkbaar met de jaren…..! En bij m’n zoon van 11 heb ik vandaag helemaal de blits gemaakt met het nieuwste Samsung mobieltje. ‘Fuck mam, helemaal te vet zeg!’  Ik was zo blij met deze waardering van m’n puberzoon, dat ik de terechtwijzing voor het wat minder fraaie eerste woord zowaar binnen kon houden…..

VOORDELEN

Goed, snel weer terug naar de voordelen van het ouder worden. De komst van m’n kinderen heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat ik veel mondiger ben geworden. Kom je aan m’n kids, dan kom je aan mij! Verder ben ik redelijk overtuigd van mijn eigen kunnen door de vele jaren werkervaring en durf ik op het werk ongezouten (maar uiteraard tactvol!) mijn mening te geven. Onopvallende kleding, meedoen met de grijze massa? Mij niet gezien. Laat mij maar heerlijk m’n eigen stijl hebben, daar voel ik me helemaal happy bij!  Vindt iemand het niet mooi? Pech, dat is dan zijn probleem! Enne, als je soms denkt dat je als 40-plusser het flirten wel op je (niet meer zo strakke) buik kunt schrijven: niets is minder waar! Genoeg leuke, rijpe mannen die oog hebben voor een frisse en fruitige 40-er! En zo kan ik nog wel even door gaan…..

ECHTE LEVEN

Er is dus hoop voor alle onzekere, besluiteloze, in identiteitscrisis verkerende jongvolwassenen; gewoon rustig afwachten tot je 40 wordt, want dan begint het leven pas echt!!

Jet Tusveld, juni 2009